Področje Goriških brd

Na skrajnem zahodu Slovenije se na 72 km2 razprostira vinorodni okoliš Goriška brda. Razteza se preko državne meje od smaragdne reke Soče na jugovzhodu do reke Idrije na severozahodu. Zaključujeta ga stara očaka, hrib Sabotin na vzhodu in Korada na severu.

Briški grički, prekriti z rodovitno prstjo na flišni podlagi, se počasi spuščajo proti jugu v Furlansko nižino.

V prijetni mediteranski klimi si je približno 5.000 prebivalcev uredilo domačije.

Značilnost briške pokrajine so vasice, strnjene okoli cerkvice na vrhu grička.

 

Odlične razmere in delavne roke domačinov pridelajo nešteto sočnih plodov češenj, breskev, marelic, oljk, fig, kostanjev in nenazadnje grozdja, ki ob svetem Martinu dozori v sladko rujno vino.

Narava se je ponekod zanimivo poigrala in v sodelovanju z domačini nam pomladi ponuja nešteto prelepih cvetov, poleti sočne plodove, jeseni čudovito igro barv, obogateno z najpomembnejšim opravilom za Brice, s trgatvijo.

Pozno jeseni in pozimi se narava umiri, včasih zasneži, kmetje se takrat mudijo v kleti in na dan priteče plemenita kakovostna kapljica. Prijazni domačini vam bodo z njo z veseljem postregli (Brda – dežela…, 2002).

sep sep

Ta spletna stran uporablja piškotke. Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate s piškotki.  DOVOLIM Več informacij o piškotkih najdete tukaj.