Pogosta vprašanja

Kolikšna je kapaciteta kleti?


Kapaciteta kleti je 18 milijonov litrov, vendar letno pridelamo med 6 in 8 milijoni litrov.

Kam izvažate vina?


Največji izvozni trg je Amerika, nato države EU,sledijo pa države bivše Jugoslavije in Japonska.


 
Katero vino je najstarejše v vaši kleti?


Rebula 1957.

Katero vino je bolj zdravo belo ali rdeče?


Obe barvi v zmernih količinah. Vsako ima svoje hranljive sestavine.

Kaj je Barrique?


Beseda barrique pomeni v francoskem jeziku sodček. Prostornina tega soda se razlikuje po francoskih vinorodnih deželah, npr. v Bordeaux-u meri 225 l, Anjou 232 l, v Cote - D’or 228 l.

Ti sodčki so se uporabljali predvsem za transport vin po ladji v Anglijo in Ameriko, so pa zato rabili vsako leto nove sodčke. Tako je tudi nastala nova tehnologija priprave rdečih vin tipa "barrique" in doživlja v našem času velik razmah. Vina v teh sodih zorijo različno dolgo (6-18 mesecev), ter samo v novem sodu. Vse, kar pridobi vino, gre zasluga predvsem izmenjavi zraka skozi lesene pore. Vsebnost plinov se v vinu zmanjša, nastanejo arome, ki so posledica večjega vpliva O2. Vina negovana v novih sodih izlužijo iz hrasta pirogalne taninske snovi, ki so popolnoma drugačne, kot taninske snovi vina. Ti tanini delujejo v ustih sladko, žametasto in posedujejo zelo kakovostne aromatične snovi, ki spominjajo na vanilijo, čokolado, kavo ali cimet.

Za sodarstvo uporabljamo različne vrste hrasta: francoski, slavonski in ameriški. Izredno pomembna je izdelava in priprava lesa za sode. Klan les je boljši kot žagan, naravno sušenje boljše kot industrijsko, zelo pozitivno je daljše sušenje pod naravnimi pogoji. Hrastovina mora biti žagana na temperaturi 180-230 C. Barrique tehnologija se priporoča predvsem za vina dobrih letnikov in posebnih izbranih leg, ki so bogata na ekstraktnih snoveh. Dolžina zorenja vina v sodčku ima svoj vpliv na končni karakter vina. Procesi oksidacije v sodu potekajo počasi toda konstantno. Kletar s poznavanjem procesa zorenja lahko pozitivno vpliva na končno kakovost vina.

Kako se kaže vpliv Barrique tehnologije na organoleptične značilnosti vina?


Izgled belih in rdečih vin je lepši. Barva je intenzivnejša. Pri rdečih vinih se povežejo taninske snovi s pigmenti, kar stopnjuje barvo.

Vonj kaže značilnosti lesa. Nianse po praženi kavi, novem usnju, čokoladi in vaniliji.

Okus je manj kosmat, taninast. Obdobje ležanja vina v novih sodih pozitivno vpliva na prestrukturiranje taninskih snovi, preidejo v koloidalno obliko in se sesedejo.

Polimerizacija flavonov zmanjšuje trpkost, dobimo sladke tanine.

Koliko barrique-ov imate v vaši kleti?


Barrique (barik) je francoska beseda in pomeni izraz za 225 litrski, običajno hrastov sod, ki ga uporabljamo za bela in rdeča vina. Bistvo barikiranega vina je v barvitosti, aromi in polnosti. Naša klet ima trenutno okoli 1000 takih sodov.

Penina ali šampanjec?


Penina je slovenski izraz za peneče se vino, šampanjec pa je peneče se vino, pridelano izključno v francoski pokrajini Šampanja (Champagne).

 

Kaj pomeni klasična in kaj charmat metoda pridelave penin?

 
Klasična metoda (tudi šampanjska metoda ali Méthode Champenoise): sekundarna fermentacija (drugo vrenje), s katero iz osnovnega, mirnega vina dobimo penino, poteka v steklenicah. Razvil jo je menih Dom Perignon v francoski vinski pokrajini Šampanji.

Tankovska metoda (tudi metoda charmat): sekundarno vrenje poteka v velikih posodah (tankih); v steklenice se polni tam nastala penina, in ne mirno vino. Postopek je razvil francoz Charmat in po njem je dobil tudi ime.

sep sep

Ta spletna stran uporablja piškotke. Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate s piškotki.  DOVOLIM Več informacij o piškotkih najdete tukaj.